Tegoroczna edycja konkursu Good Cheese już za nami. Sery zostały ocenione przez kucharzy rekomendowanych przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni już we wrześniu, natomiast uroczyste ogłoszenie wyników nastąpiło 24 października, podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego w Mrągowie.
80 serów zostało ocenionych w 12 kategoriach. Przyznano 36 medali. Największą popularnością – jak co roku – cieszyła się kategoria ser na deskę.
Członkowie jury zgodnie podkreślali, że konkurs Good Cheese jest bardzo prestiżową oceną– producenci zgłaszają jedynie swoje najlepsze sery i twarogi: te najbardziej wychuchane i dopieszczone ręką czujnego serowara.
Zwycięzcy podczas Gali podkreślali dobrą jakość swoich serów oraz wyrażali dumę mogąc otrzymać medal z rąk szefów kuchni.
Powinniśmy nieustannie podkreślać, że nasze sery to bardzo dobre polskie sery – produkty o świetnej jakości, mogące konkurować na rynkach zagranicznych. Nie bójmy mówić się o naszych serach, że są polskie i dobre – powiedział Edward Bajko, prezes SM Spomlek, odbierając złoty medal w kategorii ser twardy na deskę za ser Bursztyn.
Uczestnicy Gali mieli również możliwość degustacji zwycięskich serów na specjalnie przygotowanym stole serowym.
Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji konkursu Good Cheese 2018.
Pełne wyniki konkursu Good Cheese można obejrzeć tutaj