Medale Good VEGE 2021 przyznane

Półka dań wegańskich w marketach z miesiąca na miesiąc jest coraz szersza. Ale czy oferowane dania są smaczne? Tematem zajęli się szefowie kuchni zrzeszeni w Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Szefów kuchni i Cukierni. Pierwsza ocena organoleptyczna konkursu Good Vege odbyła się 26 sierpnia 2021 w warszawskiej restauracji Moonsfera. To pierwsza profesjonalna ocena wegańskich produktów oferowanych na polskim rynku. Do pierwszej edycji konkursu przyjęto prawie 50 wyrobów, sędziowie postanowili uhonorować 10 z nich. Oto zwycięzcy.

Kategoria ABC KUCHARZA. W tej kategorii szefowie kuchni oceniali półprodukty do przygotowania wegańskiego posiłku. Składniki, dodatki oraz sosy i przyprawy niezbędne w każdej kuchni.
Złoty medal dla Zakładów Spożywczych „Bona” za Vegan sos bazyliowy
Srebrny medal dla Zakładów Spożywczych „Bona” za Vegan sos czosnkowy
Brązowy medal dla PPH Temar Sp. z o.o. za Mascarpone Veganation

Kategoria WEGE OBIAD. Tutaj oceniano gotowe potrawy: świeże, pasteryzowane lub mrożone, które po przygotowaniu stanowią pełny posiłek.
Złoty medal dla Pamso S.A. za Pierogi z soczewicą

Kategoria ZDROWA PRZEKĄSKA W tej kategorii jury konkursowe oceniało „małe co nieco” do zjedzenia w biegu.
Złoty medal dla Drobimex Sp. z o.o. za Przekąskę roślinną
Srebrny medal dla OSM w Łowiczu za Deser owsiany jagodowy
Brązowy medal dla Olewnik Sp. z o.o. za Kiełbaski roślinne z buraczkami

Kategoria NA KANAPKĘ Czyli pasty, smarowidła, pasztety i inne wegańskie cuda dedykowane do zastosowania na porcji świeżego chleba.
Złoty medal dla Drobimex Sp. z o.o. za Plasterki w stylu salami
Srebrny medal dla ZM „Pekpol Ostrołęka” S.A. za Pasztet z żurawiną
Brązowy medal dla Pamso S.A. za Pasztet z soczewicy

Żywność wegańska to początkująca kategoria, ale z perspektywą dynamicznego wzrostu. Wiele produktów na przykład, naszym zdaniem, było za słabo przyprawionych. Nasz konkurs jest właśnie po to, aby wskazywać producentom kierunek dobrego smaku – skomentował Jarosław Uściński, szef Jury.



POWRÓT