Uroczysta Gala Good Cheese 2017

Tegoroczna edycja konkursu Good Cheese już za nami. Sery zostały ocenione przez kucharzy rekomendowanych przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni już we wrześniu, natomiast uroczyste ogłoszenie wyników nastąpiło 24 października, podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego w Mrągowie.

80 serów zostało ocenionych w 12 kategoriach. Przyznano 36 medali. Największą popularnością – jak co roku – cieszyła się kategoria ser na deskę.

Członkowie jury zgodnie podkreślali, że konkurs Good Cheese jest bardzo  prestiżową oceną– producenci zgłaszają jedynie swoje najlepsze sery i twarogi: te najbardziej wychuchane i dopieszczone ręką czujnego serowara.

 

Zwycięzcy podczas Gali podkreślali dobrą jakość swoich serów oraz wyrażali dumę mogąc otrzymać medal z rąk szefów kuchni.

Powinniśmy nieustannie podkreślać, że nasze sery to bardzo dobre polskie sery – produkty o świetnej jakości, mogące konkurować  na rynkach zagranicznych. Nie bójmy mówić się o naszych serach, że są polskie i dobre – powiedział Edward Bajko, prezes SM Spomlek, odbierając złoty medal w kategorii ser twardy na deskę za ser Bursztyn.

Uczestnicy Gali mieli również możliwość degustacji zwycięskich serów na specjalnie przygotowanym stole serowym.

Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji konkursu Good Cheese 2018.

 

Pełne wyniki konkursu Good Cheese można obejrzeć tutaj



POWRÓT