Informacje o konkursie

Konkurs dedykowany jest polskim producentom sera, którzy komercyjnie oferują ser na naszym rynku. Zespół kucharzy Rekomendowanych przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni co roku spotyka się w restauracji Moonsfera w Warszawie, aby ocenić polskie sery. Przewodniczącym Jury jest Jarosław Uściński.

Wnikliwa ocena odbywa się w jedenastu kategoriach:

A. Twaróg świeży
B. Ser na deskę serów
C. Ser na kanapkę
D. Ser do smarowania
E. Ser do pizzy
F. Ser do sałatki
G. Deser na bazie sera
H. Ser do wypieków
I. Ser wędzony
J. Ser topiony
K. Ser kozi/owczy

Punktacji podlegają głównie walory smakowe oraz wrażenia ogólne. Każdy zgłoszony produkt zostaje uprzednio wyjęty z opakowania oraz zakodowany, dzięki czemu jurorzy nie wiedzą czyj ser oceniają.

W każdej kategorii przyznawane zostają medale: złoty, srebrny oraz brązowy. W konkursie Good Cheese nie ma przegranych, ponieważ upubliczniane są jedynie pierwsze trzy miejsca medalowe.

Zapraszamy do rywalizacji!

 



POWRÓT